نیروهای انگلیسی اعزامی به افغانستان به بازداشت غیرقانونی شماری از شهروندان این کشور متهم شدهاند.
به گزارش انصار، بر اساس مدارکی که بی.بی.سی به دست آورده است، حدود 85 شهروند افغانستان در اردوگاه نظامی باستیون، متعلق به نیروهای انگلیسی در ولایت هلمند در جنوب افغانستان زندانی هستند بیآنکه تشریفات قضایی لازم در مورد ادامه بازداشت آنان رعایت شده باشد.
به گفته وکلای مدافع هشت تن از این افراد، موکلان آنان تا چهارده ماه بدون ایراد رسمی اتهام و صدور قرار بازداشت در حبس بودهاند و بازداشت آنان غیرقانونی است. وکلای مدافع بازداشتیان، شرایط زندانی شدن موکلانشان را با وضعیت بازداشتگاه امریکایی گوانتانامو مقایسه کرده و خواستار مداخله محاکم قضایی انگلیس برای پایان دادن به این وضعیت شدهاند.
ولایت هلمند محل اصلی فعالیت نیروهای انگلیسی اعزامی به افغانستان و اردوگاه باستیون بزرگترین پایگاه نظامی این نیروها در افغانستان محسوب میشود و محل استقرار حدود 30 هزار تن از نظامیان انگلیسی است.
بر اساس گزارش بی.بی.سی در اختیار دارد، بازداشتیان افغان در زندانهای موقت در این اردوگاه محبوس هستند.
وزارت دفاع انگلیس تاکید داشته که طبق مصوبه سازمان ملل راجع به تشکیل و اعزام نیروهای بینالمللی کمک به برقراری امنیت افغانستان (ایساف)، ارتش انگلیس از لحاظ حقوق بینالمللی مجاز به بازداشت این افراد بوده و اقدامی غیرقانونی در این زمینه صورت نگرفته است.
به گفته حقوقدانان وزارت دفاع انگلیس، نیروهای این کشور به عنوان بخشی از نیروهای ایساف میتوانند مظنونان به اقدامات خصمانه علیه این نیروها و شهروندان افغان را به مدت ٩٦ ساعت بازداشت کنند و "در شرایط استثنایی" مانند نیاز به گردآوری اطلاعات حساس به منظور حفظ جان نظامیان و غیرنظامیان، این مدت میتواند تمدید شود.
خودداری از تحویل بازداشتیان
وزارت دفاع انگلیس بازداشت مظنونان به عملیات خصمانه را برای حفظ جان نظامیان انگلیس و شهروندان افغان لازم میداند.
اگرچه پیش از این، وزارت دفاع انگلیس گفته بود که نیروهای ایساف "اختیارات و امکانات" حبس افراد در افغانستان را ندارند، اما در ماه نوامبر سال گذشته، وزیر دفاع انگلیس تصمیم گرفت به دلیل نگرانی از احتمال سوءرفتار با بازداشتیان در زندانهای افغانستان، از تحویل آنان به نهادهای محلی خودداری کنند.
وکلای انگلیسی هشت تن از بازداشتیان در اردوگاه نظامی باستیون به بی.بی.سی گفتهاند که موکلان آنان در جریان عملیات نیروهای انگلیسی در ولسوالیهای ولایتهای هلمند و قندهار بازداشت شدند و بین هشت تا 14 ماه گذشته را در بازداشت بودهاند.
به گفته آنان، اقدام نیروهای انگلیسی مشمول تعریف "بازداشت و حبس غیرقانونی" است.
وکلای مدافع این هشت تن، بدون ذکر نام آنان، گفتهاند که ماه گذشته، دادخواستی را تسلیم دادگاهی در انگلیس کردند و خواستار اجرای اصل امنیت قضایی در مورد موکلان خود شدند. طبق این اصل، افراد بازداشتی باید مدت کوتاهی پس از بازداشت، برای صدور حکم بازداشت یا آزادی فوری، در دادگاه حاضر شوند.
قرار است دادگاه در ماه ژوئیه به این دادخواست رسیدگی کند اما وکلای مدافع هشت زندانی افغان معتقدند که وزارت دفاع انگلیس باید فورا بازداشتیان را آزاد کند چرا که به نظر آنان، نیروهای انگلیسی حق قانونی ادامه بازداشت این افراد را ندارند.
به گفته اعضای خانواده دو تن از بازداشتیان، آنان در بهار سال گذشته دستگیر شدند و بازجویی از آنان چند هفته به طول انجامید اما پس از خاتمه بازجویی نیز از ایراد رسمی اتهام یا آزادی بازداشت شدگان خبری نشد.
هفته گذشته، به این دو بازداشتی اجازه ملاقات با وکلای مدافع داده شد و خانوادههای آنان موضوع بازداشت خویشان خود را به آگاهی کمیته بینالمللی صلیب سرخ، مسئول رسیدگی به وضعیت اسیران جنگی نیز رساندهاند.
در جریان رسیدگی مقدماتی به دادخواست وکلای هشت تن از بازداشتیان افغان، قاضی دادگاه لندن گفت که این پرونده "سوالات حقوقی جدی" را در مورد اختیارات ارتش انگلیس در بازداشت و حبس مظنونان در افغانستان مطرح میکند.
وی افزود که نیروهای انگلیسی مجاز به ایجاد تشکیلاتی مشابه بازداشتگاه گوانتانامو نیستند.
زندان گوانتانامو توسط نیروهای امریکایی در پایگاه نیروی دریایی این کشور در خلیج گوانتانامو، کوبا، ایجاد شده و گروهی از افراد مظنون به ارتباط با عملیات تروریستی در آن بازداشت هستند.
از آنجا که این زندان خارج از خاک امریکا واقع شده و بازداشتیان نیز شهروندان ایالات متحده نیستند، ارتش آن کشور خود را به رعایت قوانین ایالات متحده در مورد حقوق بازداشتیان ملزم ندانسته است؛ هر چند این موضعگیری با انتقاد مدافعان حقوق بشر و برخی حقوقدانان مواجه بوده است.
به گفته قاضی دادگاه رسیدگی به دادخواست بازداشتیان اردوگاه باستیون، مصوبه شورای امنیت سازمان ملل در مورد ایجاد ایساف بندی مبنی بر اینکه ارتشهای عضو این نیرو مجاز هستند هر کس را که یک تهدید امنیتی میدانند، دستگیر و زندانی کنند، ندارد.
در مقابل، وزارت دفاع انگلیس تاکید دارد که شواهدی در مورد ارتباط بازداشت شدگان با فعالیتهای "جنایتکارانه" در دست دارد و بسیاری از آنان به کشتن یا سازمان دادن حمله و قتل نیروهای انگلیس در افغانستان مظنون هستند.
سخنگوی وزارت دفاع انگلیس تاکید داشته که بازداشت این افراد موقتی است و پس از حصول اطمینان از رفتار مناسب با آنان در بازداشتگاههای افغانستان، به دولت این کشور تحویل خواهند شد.
وی همچنین گفته است که بازداشت و حبس افراد مرتبط با عملیات تروریستی، اقدامی اساسی و لازم در حفظ جان نیروهای انگلیسی و شهروندان افغان است.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/85